Η Προσκυνήτρια της Ειρήνης

Η Προσκυνήτρια της Ειρήνης (Peace Pilgrim – 1908-1981) ήταν μια σύγχρονη μη αναγνωρισμένη αγία που έζησε και έδρασε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολουθώντας το πνευματικό της κάλεσμα, ξεκίνησε να οδοιπορεί πεζή τις ΗΠΑ το 1953, με μόνα της υπάρχοντα μία οδοντόβουρτσα και μία χτένα, και αποφασισμένη να μη ζητά στέγη, τροφή και νερό, μα να τα δέχεται μόνο όταν της προσφέρονται ελεύθερα. Όταν το 1964 έπαψε να μετρά, είχε περπατήσει 40.000 χλμ., Συνέχισε αδιάκοπα το οδοιπορικό της μέχρι τον θάνατό της, το 1981, διασχίζοντας επτά φορές τη χώρα, κι έχοντας πάρει όρκο “να παραμείνει περιπλανώμενη μέχρι η ανθρωπότητα να μάθει να ζει με ειρήνη”

Το μήνυμά της, που παρέδωσε αυτοπροσώπως σε χιλιάδες ανθρώπους, ήταν το εξής: “Αυτή είναι η οδός της ειρήνης: Η υπέρβαση του κακού με το καλό, του ψέματος με την αλήθεια, και του μίσους με την αγάπη”.

Όντας ενεργή πνευματικά, και μη ανήκοντας σε κανένα δόγμα, η Προσκυνήτρια της Ειρήνης συνέλαβε βιωματικά πολλές πνευματικές αλήθειες που διδάχθηκαν και στο Έργο απευθείας από τον Λόγο Χριστό περί της ενότητας του ανθρώπου, τα αποτελέσματα της ατομικής πορείας, της δύναμης του ανθρώπου να ευλογεί και της επανακύκλησης του πνεύματος. Παραθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από λόγια και απαντήσεις της σε ερωτήματα μέσω αλληλογραφίας, πνευματικά κοσμήματα για κάθε αναζητητή.

~*~

“Μιλάω σε ομάδες που μελετούν τις πιο προχωρημένες πνευματικές διδασκαλίες και κάποιες φορές οι άνθρωποι που τις αποτελούν αναρωτιούνται γιατί τίποτε δεν συμβαίνει στις ζωές τους. Το κίνητρό τους είναι η απόκτηση της εσωτερικής ειρήνης για τον ίδιο τον εαυτό τους – που είναι, βέβαια, ένα εγωιστικό κίνητρο. Δεν πρόκειται να τη βρεις με αυτό το κίνητρο. Αν θέλεις να βρεις την εσωτερική ειρήνη, το κίνητρο πρέπει να είναι προς τα έξω. Η προσφορά, φυσικά, η προσφορά. Το να δίνεις, όχι να παίρνεις. Πρέπει να έχεις το σωστό κίνητρο αν θέλεις το έργο σου να έχει σωστό αποτέλεσμα. Το μυστικό της ζωής είναι η προσφορά.”

Ερώτηση: Αγαπάς την ανθρωπότητα ή τους ανθρώπους;
Απάντηση: Έχουμε όλοι την ίδια αξία στα μάτια του Θεού, και αγγίζω όλους τους ανθρώπους συνεχώς μέσα από σκέψεις και λόγια και πράξεις – με αγάπη και καλές ευχές – με προσευχές και ευλογίες. Αυτό σημαίνει να αγαπάς την ανθρωπότητα. Ωστόσο, οι άνθρωποι είναι τα κύτταρα στο σώμα της ανθρωπότητας, και πραγματοποιώντας το μέρος μου στο θείο σχέδιο, έρχομαι σε επαφή με κάποια από αυτά τα κύτταρα. Όταν οι ζωές τους αγγίζουν τη δική μου, είμαι πάντα πρόθυμη και κάποιες φορές ικανή να τους υπηρετήσω. Όταν είμαι με κάποιον ή αλληλογραφώ με κάποιον, συγκεντρώνω την αγάπη μου και τις καλές ευχές μου σε αυτό το συγκεκριμένο κύτταρο που αγγίζω, και μετά με τις προσευχές και τις ευλογίες μου, παραδίδω αυτό το κύτταρο στα χέρια του Θεού. Αυτό σημαίνει να αγαπάς τους ανθρώπους. Κάποιοι αγαπούν την ανθρωπότητα δίχως να αγαπούν τους ανθρώπους, κάποιοι αγαπούν τους ανθρώπους δίχως να αγαπούν την ανθρωπότητα. Αγαπώ και τα δύο.

Ερώτηση: Είναι ανώριμη η ιδέα του Μεσσία; Ήταν ο Ιησούς ο Μεσσίας; Είσαι εσύ ο Μεσσίας;
Απάντηση: Οι ανώριμοι άνθρωποι αναζητούν έναν Μεσσία αντί να ψάχνουν τον εσωτερικό Χριστό (…) Σε κάθε ον υπάρχει μια θεία φύση, η οποία αποκαλείται με διάφορα ονόματα. Ύστερα από αρκετές ζωές, ένα ον αρχίζει να κυβερνάται από αυτή τη θεία φύση. Έτσι, αυτό το ον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Έχουν υπάρξει αρκετοί τέτοιοι άνθρωποι. Το σημαντικό είναι ότι μπορεί να κυβερνήσει κι εσένα.

Ερώτηση: Τι είναι το κάρμα;
Απάντηση: Το κάρμα είναι ο νόμος του αιτίου και του αποτελέσματος – “ὃ γὰρ ἐὰν σπείρῃ ἄνθρωπος, τοῦτο καὶ θερίσει” – μέσα από τον οπτικό ορίζοντα αρκετών ζωών.(…)

Ερώτηση: Γιατί δεν δέχεσαι χρήματα;
Απάντηση: Γιατί μιλάω για μια πνευματική αλήθεια, και η πνευματική αλήθεια δεν θα έπρεπε ποτέ να πωλείται – αυτοί που την πωλούν τραυματίζουν τον εαυτό τους πνευματικά. (…) Αυτοί που επιχειρούν να αγοράσουν την πνευματική αλήθεια προσπαθούν να την αποκτήσουν προτού να είναι έτοιμοι. (…)

Ερώτηση: Γιατί λες ότι η πνευματική αλήθεια δεν μπορεί να αγοραστεί;
Απάντηση: Η πνευματική αλήθεια δεν μπορεί να αγοραστεί για τον εξής λόγο: αυτός που την έχει δεν την πουλάει, οπότε αυτός που την πουλάει δεν την έχει. (…)

 

Όντας ενεργή και κοινωνικά, η Peace Pilgrim είχε τα εξής να πει για την κατάσταση στον κόσμο:

Ερώτηση: Σε αυτή την πλούσια χώρα, γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για οικονομικά προβλήματα;
Απάντηση: Πολλοί που λένε ότι έχουν οικονομικά προβλήματα εννοούν πραγματικά ότι θέλουν περισσότερα από όσα χρειάζονται. (…) Παρατηρώ κοιτώντας γύρω μου ότι τα περισσότερα χρέη δεν είναι για να ξεπληρώσουν τα αναγκαία για ζωή, αλλά για πράγματα που οι άνθρωποι δεν χρειάζονται. Γιατί οι άνθρωποι θέλουν πράγματα που δεν χρειάζονται; Κάποιες φορές είναι λόγω αυτοϊκανοποίησης – όταν ποτέ δεν θα βρουν αυτό που αναζητούν παρά μόνο μέσα από την αυτοπειθαρχία. Κάποιες φορές για να αποκτήσει το εγώ τους την ευχαρίστηση να εντυπωσιάζουν τους άλλους – όταν ποτέ δεν θα βρουν αυτό που αναζητούν μέχρι το εγώ να υποταχθεί και η ανώτερη φύση αναλάβει τα ηνία. Ναι, κάποιοι προσπαθούν να γεμίσουν την έλλειψη πνευματικής ασφάλειας με την υλική ασφάλεια – και αυτό δεν μπορεί να γίνει. (…)

Ερώτηση: Τι γνώμη έχεις για τον καπιταλισμό;
Απάντηση: Αν λέγοντας “καπιταλισμό” εννοείς το τωρινό οικονομικό σύστημα που οδηγεί σε ανεργία και παραγωγή στραμμένη στη δημιουργία αντικειμένων που γρήγορα αχρηστεύονται, φυσικά αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί. Χρειάζεται περισσότερη αποκέντρωση. Αν οι βιομηχανίες ανήκαν σε αυτούς που εργάζονται σε αυτές, αρκετές τριβές θα είχαν αποφευχθεί. Ο καπιταλισμός συνήθως σημαίνει ανταγωνισμός – ενώ το έργο του μέλλοντος είναι η συνεργασία.

~*~

Τα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο “Peace Pilgrim: Her Life and Work in Her Own Words” που είναι διαθέσιμο εδώ για όποιον θέλει να το κατεβάσει, στα αγγλικά. Οι μεταφράσεις είναι δικές μας. Στα ελληνικά, ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης μπορεί να βρει το μικρότερο βιβλιαράκι “Βήματα προς την Εσωτερική Ειρήνη” εδώ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *