Καιρός να αλλάξουμε πορεία

Ο  Εντγκάρ Μορέν, ο Γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος που τον Μάη του 68 έλεγε πως η Αριστερά κακώς δεν έβαλε θέμα εξουσίας στη Γαλλία, είναι ακόμα εδώ δυναμικά δραστήριος, στην ηλικία των 99 ετών. Στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Changeons de voie: Les leçons du coronavirus» (Denoël, 2020) επιβεβαιώνει την αλήθεια ότι όποιος ενδιαφέρεται για την ανθρωπότητα άνευ διακρίσεων ή προκαταλήψεων, ακόμη και αν είναι αγνωστικιστής, λαμβάνει έμπνευση. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα παρακάτω όπου ο Μορέν αναγνωρίζει την πραγματικότητα της Ολότητας του Ανθρώπου, και τον ριζικό ρόλο της αγάπης στην ανθρώπινη εξέλιξη. Ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης μπορεί να δει ένα μεγαλύτερο απόσπασμα εδώ.

~*~

…ο ουμανισμός θα μπορέσει να δημιουργήσει μια πολιτική της ανθρωπότητας. Η ανθρώπινη ιστορία, με τα μεγαλεία της, τα εγκλήματά της, τις δουλείες της, τις αυτοκρατορίες της που κυριαρχούν και παρακμάζουν, είναι η ίδια μια θαυμαστή περιπέτεια αποτελούμενη από δημιουργίες και καταστροφές, από αθλιότητες και επιτυχίες. Ζούμε αυτή την απίστευτη περιπέτεια με τις επιστημονικές της δυνατότητες, που είναι ταυτόχρονα θαυμαστές και τρομακτικές.

Στο εσωτερικό αυτής της άγνωστης περιπέτειας καθένας μας αποτελεί μέρος μιας μεγάλης ύπαρξης, μαζί με τα εφτά δισεκατομμύρια των άλλων ανθρώπινων υπάρξεων, όπως ένα κύτταρο αποτελεί μέρος ενός σώματος ανάμεσα σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια κύτταρα.

Γνωρίζω ότι στην περιπέτεια του κόσμου η ανθρωπότητα είναι με νέο τρόπο υποκείμενο και αντικείμενο της αξεδιάλυτης σχέσης ανάμεσα σε, από τη μια μεριά, αυτό που ενώνει (Ερως) και, από την άλλη μεριά, σε αυτό που διαιρεί (Πόλεμος) και καταστρέφει (Θάνατος). Το μέρος του Ερωτα είναι το ίδιο αβέβαιο, επειδή μπορεί να μας τυφλώνει, και απαιτεί ευφυΐα, όλο και περισσότερη ευφυΐα, αλλά και αγάπη, όλο και περισσότερη αγάπη.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *